maanantai 20. tammikuuta 2014

Paras jauhelihakeitto

Itse tykkään tosi paljon suomalaisista perinne ruuista vaikka monille esimerkiksi kaalilaatikko on ehdoton nou nou. Mulle kyllä maistuu kaikenmaailman laatikot, poronkäristykset ja karjalanpaistit! Meillä kotona iskä ja äiti kokkaili usein nimenomaan näitä perinteisiä ruokia, niin kai ne sitä kautta on jäänyt itselle sitten suosikkien joukkoon :) Markon lemppari on ruskeakastike mutta mun on jauhelihakeitto, ja nyt haluan jakaa oman mainion tapani valmistaa tätä herkkua! :) Varoituksen sana vielä niille, jotka eivät pidä mausteisesta ruuasta, sillä tässä sopassa on makua ja rutkasti!!!! 


Usein jauhelihakeitto mielletään helppona ja nopeana arkiruokana mutta oma reseptini on itseasiassa melko työläs. En tykkää käyttää pakasteita, joten eniten aikaa kuluu tuoreiden ainesten valmisteluun. Mutta sen yleisen käsityksen vahvistan, että halpaa on, extra-aineksista huolimatta! :)  

Näitä tarvitset: 
-  1 kg perunoita
- 400 g jauhelihaa
- 2 pkt keittovihanneksia,TUOREITA!!!
- 2 pkt tomaattimurskaa, CHILI!!!
- 4-5 valkosipulinkynttä
- 2 lihaliemikuutiota
- mausteita jauhelihaan 
(paprikajauhe, grillimauste, mustapippuri, merisuola)


Olen tehnyt tätä jo aika monta kertaa ja niiden kertojen kautta on muodostunut hyvin toimiva järjestys, jonka mukaan on aina pakko tehdä! Jos huomaan tekeväni väärässä järjestyksessä, on pakko lopettaa ja jatkaa niinkuin piti! Jotain pientä neuroosin poikasta mullakin... :D Homma alkaa laittamalla ihan ensin kattilallisen merisuolalla maustettua vettä liedelle kuumenemaan ja sitten vasta mennään perunoiden kimppuun. Kuorimisen jälkeen, pilkon perunat aika pieniksi paloiksi, niin kypsymisaika nopeutuu.


Kun potut on kattilassa heitän jauhelihan pannulle sihisemään ja siinä samalla rupean pilkkomaan valkosipulinkynsiä pieneksi murskaksi. Haluan keittoon paljon makua, joten käytän reilusti valkosipulia ja maustan jauhelihankin isolla kädellä. Muuten liemestä jää valjua, koska pelkät lihaliemikuutiot eivät mielestäni tuo tarpeeksi makua.


Kun jauheliha on valmista, se saa jäädä sivuun maustumaan. Sitten on aika siirtyä seuraavaan pilkkomisvaiheeseen, joten kannattaa jo alussa valita terävä veitsi! :) Porkkanatkin kannattaa leikata melko pieniksi, koska ne ovat melkein yhtä kovaa tekoa kuin perunat.


En tiedä miksi, mutta asettelen aina kuutioidut juurekset takaisin pakkausrasiaan, vaikka ne pilkkomisen jälkeen suoraan soppaan menevätkin! Eipäs kun niin, ne piilevät neuroosit! Kylläpäs niitä näin kokatessa nousee ilmi, pelottavaa :D 


Itse laitan vasta tässä vaiheessa lihaliemikuutiot kattilaan, ja keitän miedolla lämmöllä niin kauan, että kaikki juurekset pehmenevät, arviolta heittäisin että siihen menee tässä vaiheessa noin 20min. Sitten vaan loput aineet sekaan ja keitto alkaakin olla valmista! :)


Tämä chili-tomaattimurskakin tuo liemeen lisää pikanttia makua ja tykkään tomaattimurskista yleensäkin tosi paljon. Ne sopii melkein mihin vain ruokaan lisämakua tuomaan!


Mun mielestä keiton kanssa kuuluu aina syödä leipää :) Toi vaasan jälkiuuni kauraleipä sopii jotenkin ihan täydellisesti tän mun mausteisemman version kanssa! Todella hyvää! Aijai!


Bon Apétit! :) 

Laura <3

1 kommentti:

  1. Voin sanoo suoraan, että aika samperin hyvää keittoo tuli! Vielä kun lopuksi lisäsin muutaman siivun juustoa keittoannoksen päälle niin....siis oon niin taivaassa :D Kiitos vinkistä!!

    VastaaPoista